Teemu Kammonen

Todellinen Sorsa - romaani johtajasta, puolueesta ja isänmaasta.

"Jospa hän olisi saanut Finlandian? Voi voi. Silloin olisi ollut mahdollista debateerata sen yhden salakeljun kirjallisuuden professorin kanssa tai istahtaa Katri Helenan entisen aviomiehen viereen dandyn elkein. Nyökkäillä ylevästi, hössöttää arvokkaasti diftongeista, vokaalisoinnuista ja genrestä. Siellä kirjallisella Parnassolla ilma olisi höyrynnyt kevyenä sisäistekijöistä, objektiivisista korrelaateista, metafiktioista, dekonstruktioista ja sisäisestä toiseuden tolstoimaisesta kohtaamisesta.

Ja se juttelu niiden kanssa! Sekin jäisi nyt. Suuret kirjailijat eivät olleet mitään puotipuksuja vaan suurmiehiä, joita
olisi pakko palvoa ihan samalla tavalla kuin kansakoulun ekaluokan oppilas palvoo opettajaansa.
Ja kuten elokuvien huipennuksissa: kaiken puppupuheen, naistenlehti-viisauden, horjumattomasti oikeaoppisen kantaaottavuuden jälkeen Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtaja Anders af Stignafulgren olisi sitten ojentanut hänelle kirjallisuuden palkinnon, jota hän kirjailijana olisi voinut kommentoida järkevän sosiaalidemokraattisen maailman sisäisillä lainalaisuuksilla....
"

 

 

 

 

 

Arto Luukkanen: Todellinen Sorsa ISBN 9789523153035, ilmestyy 18.9.2017. Suositushinta 29,00 eur. Kovakantinen.

Umpikujaan ajautunut kirjailija ja Kalevi Sorsan haamu, murha Kiovassa, seurat Pattijoella ja ihana blondi poliisi – muun muassa näistä aineksista on Arto Luukkasen uusi kirja koostettu. Kirjan asiantunteva juonirakennelma vastaa suomalaisia askarruttaviin kysymyksiin mm. Ukrainasta, ihmiskaupasta, uskonnollisesta fundamentalismista ja nykypolitiikan rähmäisistä kiemuroista.

Suomettuminen ja muut menneisyyden krampit läpivalaistaan kieli poskessa. Uutisvirtaa ja poliittista historiaa harrastavalle lukijalle riittää riemukasta assosioitavaa. Luukkasen kirja on satiiri, joka ei kumartele ketään eikä mitään. "Kenelle nauratte? Itsellenne nauratte."

Luukkasen mukaan kirja teko oli aluksi työlästä mutta palkitsevaa:”suunnittelin aluksi monografian kirjoittamista Kalevi Sorsasta mutta sitten tuumin, että kyseinen henkilö ansaitsee syvällisemmän, henkilökohtaisemman ja vapaamman käsittelyn. Kirja on samalla myös lempeä tiliteko suomettumisen ja suomalaisen yhteiskunnan piilokorruption kanssa. Romaanista tietysti näkee, että sen takana on arkistolähteitä ja kirjallisuuslähteitä, mutta se mahdollisuus, että antaisi äänen myös itse päähenkilölle ”hänen omilla teksteillään” oli riemastuttava. Se haastaa lukijansa tutkimaan suomalaisen yhteiskunnan sisäisiä lainalaisuuksia ja sisäistä ”skitsofreniaa”: olemme mieluusti kansainvälisissä tutkimuksissa maailman korruptiovapain maa mutta todellisuudessa olemme vai luoneet järjestelmän, joka kykenee pakenemaan julkisuuden ja median tutkivaa silmää. Kyse on hyvin suomalaisesta ilmiöstä: hyvää tarkoittavasta itsepetoksesta.”

Arto Luukkasen Pasilan nainen -kirjasta (Nordbooks, 2016) sanottua:

"Pasilan nainen on suuri riemuvoitto syksyn valtavasta kirjaläjästä." (Eero Marttinen, Kaleva)

"Luukkasen huumori on hyvin gogolilaista. Se on usein groteskia ja taikoo välillä huikeita kielikuvia, joiden äärellä joillakin voi olla vaara tukehtua nauruun. -- itse puolestani joudun toteamaan, ettei näin hauskaa lukukokemusta ole tielleni sattunut herran aikoihin." (Timo Vihavainen blogissaan)

Teologian tohtori, Venäjän-tuntija ja mediapersoona Arto Luukkanen läväyttää uudessa dekkarissaan Pasilan nainen lukijan eteen surrealistisen, mutta samalla uhkaavan todentuntuisen maailman…kirjoittajan asiantuntemus paistaa varsinkin Venäjän, mutta myös politiikan 
ja Lähi-idän ihmisen kuvauksessa. Kirjan loppuvaiheessa vauhdikas juoni kohoaa suorastaan lentoon – paljastukseksi riittäköön, 
että Suomen raja siirtyy idemmäksi ja Viipuri on jälleen meidän. (Jussi Rytkönen, Kotimaa 2.2.2917)

Kirjan esittelyssä todetaan, että ”romaanin sisältö ei noudata Suomen virallista ulkopolitiikkaa”. Ei todellakaan.

"Luukkanen puolustaa alkusanoissa teoksen fiktiivisyyttä niin painokkaasti, ettei sitä voi millään uskoa." (Aki Petteri Lehtinen, Yliopisto-lehti)

Dosentti Arto Luukkanen toimii Venäjän ja Itä-Euroopan yliopistolehtorina Helsingin yliopiston Maailman kulttuurien laitoksella. Hänen ”Dosentti” tv-ohjelmansa on suosituimpia Alfa-tv:n haastatteluohjelmia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

kirjoitusprosessi oli raskas mutta toistaalta hyvin palkitseva....